Free counter

2016 - Kronobergs Läns Tekniska Förening

Välkommen Till Kronobergs Läns Tekniska Förening
Föreningen bildades år 1921
Kronobergs läns tekniska förening
Go to content

2016

Genomförd aktivitet
Xylem Water Solution AB
Torsdagen den 18 februari besökte 29 medlemmar Xylem (fd Flygt) i Lindås. Vi fick se deras nya gjuteri vilket är ett av de modernaste i Europa. Efter rundvandringen i gjuteriet bjöd föreningen på kaffe med tilltugg i deras museum. Peter Alfred Stenberg startade 1901 en smedja i Lindås. Företaget har vuxit till en världskoncern. Xylem har ca 12 000 anställda och är representerade i mer än 150 länder. Fabriken i Lindås är företagets största produktionsanläggning med ca 1200 anställda och här produceras ca 150 000 pumpar per år.

Ingemar Arvidsson och Karl-Erik Stenberg tillsammans med våra guider

Karl-Eriks farfar Peter Alfred Stenberg
Fler bilder i bildarkiv

Årsmöte 2016
Kronobergs Läns Tekniska Förening höll den 3 mars sitt 94:e årsmöte på restaurang La Castellina där 66 av 244 medlemmar deltog. Föreningens ordförande Karl-Erik Stenberg omvaldes på 1 år.
Till styrelsemedlem valdes Roland Schaarschuch och som styrelsesuppleant Torbjörn Ericson båda på 2 år.
Styrelsen består av Karl-Erik Stenberg, Kjell Ekelund, Leif Jormsjö, Kaj Jensen och Roland Schaarschush.
Blommor överlämnades till avgående styrelsemedlemmar kassaförvaltare Ingemar Arvidsson och klubbmästare Göran Widell

Efter årsmötet höll Chani Johnsson och Mic Calvert från företaget Drönartjänst i Blekinge föredrag om Multicoptrar (drönare) och dess användningsområden.
Föredraget inleddes med att visa olika drönare för militärt, polisärt och civilt bruk. De visade filmer om hur man dokumenterar byggnader och hur drönare används inom jord  och skogsbruk. Företaget har bl.a hjälpt Missing People i sökning av saknade personer. Föredraget avslutades med en demonstration hur maskinerna manövreras.

Efter föredraget bjöd föreningen på pyttipanna med tillbehör samt kaffe med kaka.

Avgående styrelsemedlemmar klubbmästare Göran Widell och kassaförvaltare Ingemar Arvidsson uppvaktades med blommor av ordf Karl-Erik Stenberg
fler bilder i bildarkivet

Konga Mekaniska Verkstad AB
Tisdagen den 26 april besökte 24 medlemmar Konga Mekaniska Verkstad AB. Vi blev mycket väl mottagna av VD Paul Haglund och Vice VD Johan Johansson.
Konga mekaniska verkstad startades 1987 av Paul Haglund och hans far Stig Haglund. Företaget tillverkar vagnar för materialhantering av alla de slag. Produktionenheter finns, förutom i Konga, i Anderstorp och Vietnam. Företaget bjöd på kaffe och därefter gjordes en rundvandring i fabrikslokalerna. Gå gärna in på företagets hemsida www.kongamek.se för mer information.

VD Paul Haglund ordf Karl-Erik Stenberg och Vice VD Johan Johansson
Fler bilder i bildarkivet


95-årsjubileum
Den 5 juni 1921 bildades Kronoberg Läns Tekniska Förening. 95-årsjubileet firades söndagen den 5 juni med en ångbåtstur på Helgasjön med ångaren Thor.
Därefter bjöds det en välsmakande buffé på restuarang Brunnen. 95-årige hedersmedlemmen Hans Lundkvist höll ett mycket intressant tal om sina minnen i föreningen. Hedersmedlemmen Bertil Vedenbrant berättade att 1923 hade Kronobergs Läns Tekniska Förening radiomottagningar från de få radiosändningar som fanns i Europa.

Karl-Erik Stenberg överlämnar blommor och tackar Hans Lundkvist
Fler bilder under bildarkiv.

Yaskawa Nordic AB
Tisdagen den 6 september besökte 23 medlemmar Yaskawa Nordic AB i Torsås.
Vi blev mycket väl mottagna av platschef Hans Wester och hans kollegor Katarina Ketzénius och Carl-Johan Hallengren. Företaget bjöd på morgonkaffe med fralla och därefter informerade Hans Wester om företaget. Yaskawa Nordic AB är en del av den japanska koncernen Yaskawa Elektric Corporation.

Det nordiska huvudkontoret ligger i Torsås och där tillverkas robotsystem och standardkomponenter för europamarknaden. I Torsås är det ca 170 anställda. Carl-Johan Hallengren informerade att all elektronik och styrsystem till robortarna konstrueras i Torsås och anpassas till kundens önskemål.
Företaget har ett stort behov av duktiga civilingenjörer inom detta område.

Efter rundvandringen i monteringshallarna bjöd företaget på lunch. Ordförande Karl-Erik Stenberg tackade för ett mycket intressant och givande besök och överlämnade en minnestavla.

Carl-Johan Hallengren, Katarina Ketzénius, Hans Wester och Karl-Erik Stenberg
Fler foton under fliken bildarkiv


Ink Machines Sweden AB
Tisdagen den 25 oktober besökte 17 medlemmar Ink Machines Sweden AB på Grusåsvägen 8 i Växjö.
Christian Johansson chef och delägare i familjeföretaget berättade om verksamheten och marknaden. Därefter visade han oss runt i lokalerna. Vi  fick en inblick i hur tillverkningen av världens modernaste tatueringsmaskin blir till.
Läs mer på deras hemsida

Fler bilder i bildarkiv


JLT Mobile Computers

Torsdagen den 10:e november besökte 29 medlemmar JLT Mobile Computers på Isbjörnsvägen 3 i Växjö.
Stafan Käck och Cristian Funk berättade om företagets utveckling och produkter. JLT Mobile Computers är ledande inom området robusta datorer i fältutförande.
Företaget bjöd på kaffe med fralla och därefter gjordes en rundvandring i lokalerna.

Karl-Erik Stenberg överämnar blommor och minnestavla till Cristian Funk
Fler bilder under bildarkiv
Julbord på restaurang La Castellina

Fredagen den 2 december träffades 59 glada medlemmar på restaurang La Castellina. Ett magnifikt julbord var framdukat. Ordförande Karl-Erik Stenberg hälsade alla välkomna. Därefter intogs julbordets läckerheter med god aptit. Innan kaffet och julgodisen underhöll Viola Hjelm med skön sång ackompanjerad på piano av Torgny Samuelsson.

Viola Hjelm och Torgny Samuelsson
Fler bilder under fliken bildarkiv


www.kltf.se e-mail info@kltf.se tel 070-6887175 Bg 5659-2991 Swish-nummer 1236972160
Back to content