Free counter

2017 - Kronobergs Läns Tekniska Förening

Välkommen Till Kronobergs Läns Tekniska Förening
Föreningen bildades år 1921
Kronobergs läns tekniska förening
Go to content

2017

Genomförd aktivitet
Linder AB

Torsdagen den 2 februari besökte 32 medlemmar Linder AB i Tingsryd. Företagets grundare Lars-Göran Linder hälsade oss välkomna och bjöd på  kaffe med tilltugg.
Lars-Göran startade företaget 1966 med att tillverka kanoter i glasfiber. 1982 började företaget tillverka kanoterna i aluminium och började även tillverka öppna småbåtar. Nu tillverkas båtar med styrpulpet avsedda för båtmotorer upp till 100 hk.

Linder AB är ett familjeföretag och ägs av Lars-Göran Linder samt döttrarna Jessica Linder och Camilla Linder.

Ordf Karl-Erik Stenberg överlämnar prestent samt minnestavla till Lars-Göran Linder

Årsmöte

Kronobergs Läns Tekniska Förening höll den 2 mars sitt 95:e årsmöte på restaurang La Castellina.
Årsmötet öppnades av ordförande Karl-Erik Stenberg som hälsade 48 medlemmar välkomna.
Till styrelseordförande valdes Torbjörn Ericson.
Till sekreterare omvaldes Roland Schaarschuch.
Till kassör omvaldes Kjell Ekelund.
Till ordinarie styrelseledamot omvaldes Kaj Jensen.
Till ordinarie styrelseledamot valdes Hans Ohlsson.

Till styrelsesuppleanter valdes Kenth Eriksson och Sten-Yngve Thern.

Till revisorer omvaldes Göran Svensson, Gunnar Jernelöv och till suppleant omvaldes
Jan Evertsson. Göran Svensson är sammankallande för revisorerna.

Till valberedning valdes Bengt Ericson, Håkan Randolf och Karl-Erik Stenberg.

Avgående ordförande Karl-Erik Stenberg avtackades med blommor och en modell av en stirlingmotor.
Till Lars-Olof Johansson överlämnades blommor för hans engagemang i förening.

Som föredraghållare hade inbjudits Ida Heinerud från Go Tech.
Ida höll ett mycket intressant föredrag om deras verksamhet. Go Tech är en ekonomisk förening som har
funnits sedan 2008 och som drivs av de största teknikföretagen i Växjö. Föreningen syftar till att öka intresset för unga att göra en yrkeskarriär inom teknikföretag. Vidare informerade Ida om Teknikens hus som ska byggas på Linnéuniversitetet.
Efter föredraget tackade Karl-Erik Stenberg för hennes föredragning och överlämnade  blommor och present.

Som avslutning på årsmötet bjöd föreningen på pyttipanna med tillbehör.

Ordf Karl-Erik Stenberg och sekr Rolan Schaarschuch


General Electric Power

Den 12:e april var vi ett 20-tal KLTF-are som besökte General Electrics miljövårdslaboratorium i Växjö.
Vi togs emot av Lena Åsheden, Mats Thimanson och Niclas Lindqvist.  Mats informerade om företagets utveckling från ”Fläkten” i början på 20-talet till dagens General Electric, via ABB och Alstom. Niclas berättade om företagets tekniksatsningar, forskningsverksamheten och visade oss runt i de imponerande laboratoriehallarna.

General Electric är, som bekant, ett världsomspännande företag med ca 300 tusen anställda, varav ca 200 är anställda i Växjö. Här finns också koncernens miljövårdslaboratorium och teknikcentrum för anläggningar inom miljövård. Man är huvudsakligen inriktad mot kraft- och värmeverk, sopförbränning och tyngre industrier. På laboratoriet arbetar ca 50 personer i en internationell miljö med 9 olika nationaliteter representerade. De flesta har en mycket hög teknisk utbildning.

För framtidens utmaningar satsar dagens GE på att bli ett ”Digitaliserat företag”, med en ökad koncentration på ”Big Data”, dvs en form av IoT (Internet of Things)

nöjda medlemmar på studiebesöket

Med buss till Limmared och Gnosjö

Lördagen den 6 maj gjorde 35 medlemmar en bussresa till Limmared och besökte Ardagh Glass. Efter lunch på Glasets hus gick färden vidare till  Hylténs industrimuseum i Gnosjö.
Ardagh Glass är en europeisk producent av glasförpackningar för livsmedels- och dryckesindustrin, med säte i Dublin. Ardagh Glass Group verkar på 22 orter i sju länder (Tyskland, Danmark, Storbritannien, Italien, Nederländerna, Polen och Sverige) med omkring 7 000 anställda. Den svenska fabriken finns i Limmared. Man har nyligen gjort en investering på 250 miljoner kronor i ny smältugn, ny glasmaskin och fyra nya tryckmaskiner. Tillverkningen av vodkaflaskan utgör ca 60% av Limmareds glasbruk totala produktion.
Hylténs metallvarufabrik startade 1874 och stängdes dagen innan julafton 1974. Sedan dess har tiden stått still i den gamla verkstaden där de flesta maskinerna är över hundra år gamla. Här visades, förutom den gamla verkstaden, även kontoret, lagret och till och med den gamla generatorn som varit i drift sen 1898. På Hylténs tillverkades gjutformar och än idag gjuts de vackra Hylténs-klockorna som säljs i museibutiken.

Fler bilder i bildarkivet Limmared Gnosjö


Besök hos Willo AB

Fredagen den 19 maj besökte ett 30-tal medlemmar Willo AB i Räppe.  Vi blev mycket väl mottagna av VD Markus Johansson och två medarbetare. Willo AB grundades 1956 av Willy Loeffel. Idag är Willo AB världsledande på små komponenter som har en kritisk funktion inom medtech, energi och precisionsindustrin. Vi blev bjudna på kaffe med tilltugg och därefter gjordes en rundvandring i företagets lokaler. Gå gärna in på företagets hemsida www.willo.se för mer info.

VD Markus Johansson


Tändstav till kärnkraftsindustrin
Fler bilder i bildarkivet

MAXESS besökscenter
Onsdagen den 13 september samlades 30 medlemmar för gemensam bussresa till Maxess besökscenter i Lund. Vi blev mottagna av Emelie Hilner som informerade om den nya synkrotronljusanläggningen Max IV. Se mer info på www.maxess.se.

Emelie Hilner informerar
se fler bilder i bildarkivet


SWEPART Transmission
Efter lunch på Gårdstånga vägkrog gick färden vidare till Liatorp och SWEPART Transmission. Personalchef Mattias Ellbring hälsade oss välkomna. Företaget bjöd på kaffe med snittar och kaka. Efter att Mattias Ellbring informerat om  företaget och produktionen gjordes en rundvandring i fabrikslokalerna. Se mer info på www.swepart.se

Ordf Torbjörn Ericson och personalchef Mattias Ellbring
se fler bilder i bildarkivet

Orthex Group Hammarplast Tingsryd
Måndagen den 2:e oktober besökte ca 20 medlemmar Hammarplast i Tingsryd. Vi fick en grundlig genomgång av företagets uppbyggnad och historia. Tillsammans med de kunniga guiderna fick vi också en mycket intressant rundvandring i fabrikslokalerna. Det är verkligen en imponerande fabriksanläggning där högkvalitativa plastprodukter för hem och hushåll produceras kontinuerligt 24h/365d. Företaget bjöd på kaffe med tilltugg.
För mer informtion om företaget besök deras hemsida
www.orthexgroup.se/orthex-group/varumarken/hammarplast

Fler bilder i bildarkivet

Getinge Desinfektion
Tisdagen den 7 november besökte 25 medlemmar Getinge desinfektion på Ljungadalsgatan 11 i Växjö. Platschef Leif Persson hälsade oss välkomna och höll en mycket intressant information om företagets utveckling. Företaget bjöd på kaffe med tilltugg. Efter informationen gjordes en rundvandring i fabrikslokalerna. Vi fick en god inblick i hur företagets produkter tillverkas.
Ordf Torbjörn Ericson tackade Leif Persson för ett mycket intressant studiebesök och överlämnade en minnestavla från föreningen.


Leif Persson och Torbjörn Ericson
Fler bilder under fliken bildarkiv

EcoSign Skyltar i  Sverige AB
Tisdagen den 21 november besökte 20 medlemmar EcoSign Skyltar i Sverige AB på Systratorpsvägen 12B i Växjö. Försäljningschef Jan Johansson hälsade oss välkomna och höll en mycket intressant information om företaget. EcoSign drivs av fyra delägare med över ett sekels gemensam skylterfarenhet från Hults Neon, SignCenter Skyltar, Systemtext Signs och Delta Reklam i Växjö. Företaget bjöd på kaffe och därefter gjordes en rundvandring i fabrikslokalerna.
Som avslutning överlämnade ordf Torbjörn Ericson en minnestavla och tackade för ett mycket intressant besök.


Fler bilder under fliken bildarkiv

Julbord på restaurang La Castellina
Fredagen den 8 december träffades 63 medlemmar på restaurang La Castellina. Ordförande Torbjörn Ericson hälsade alla välkomna. Därefter intogs julbordets läckerheter med god aptit.
Ulf Nilsson och Veronica Hansen underhöll med fin julmusik och sång. Innan kaffet höll Ulf och Veronica en mycket uppskattad musiktävling.


Ulf och Veronica


Glada vinnare av musiktävlingen
fler bilder i blidarkivet

www.kltf.se e-mail info@kltf.se tel 070-6887175 Bg 5659-2991 Swish-nummer 1236972160
Back to content