2025
Genomförd aktivitet
Bussresa till Oskarshamn
Torsdagen den 23 januari var vi ca 50 KLTF:are som, i en fullsatt buss, reste till Oskarshamn för att göra studiebesök på Scania och Döderhultarmuseet. Vid framkomsten till Oskarshamn bjöds på kaffe, frukt och frallor.
Den stora studiegruppen delades in i två grupper för att minska på trycket för våra värdar. Den utmärkta lunchen intogs i Scanias personalmatsal.
På Döderhultarmuseet togs vi emot av Martin Lundgren, museiassistent, som på ett mycket engagerat, kunnigt och lättsamt sätt guidade oss genom museet. Man har i samlingarna mer än 200 verk av träkonstnären Axel Petersson, även kallad Döderhultarn. Han föddes 1868 i Döderhults socken och avled i Oskarshamn 1925. För de flesta verken använde sig Döderhultarn av trä från al, vilket var både lättbearbetat och hållbart.
Vår utmärkte guide hade en historia att berätta om varje verk. En figur som blev omtalad i Sverige var den s.k. Ottenbyaren, vilken föreställde en svårt utmärglad militärhäst, vilket upprörde många djurvänner.
Besök även museets hemsida:
På Scania togs vi emot av guiderna Emma och Matilda. De informerade om Scanias historia och dagsläge. Scania startade 1891 och redan 1902 hade man den första lastbilen klar. Man siktade uppenbarligen in sig på Sveriges sydliga landskap, då Scania betyder Skåne på latin. 1966 bildades Scania Hytter AB i Oskarshamn, då även BE-Ge Hytter AB förvärvades. Tillverkningen av de förarstolar som monterades i lastbilshytterna behölls av Be-Ge vid försäljningen till Scania och denna verksamhet fortsatte i det nybildade företaget Be-Ge Stolindustri AB, dagens Be-Ge Seating AB.
År 2014 blev VW 100 %-ig ägare av Scania. I koncernen ingår även lastbilstillverkaren MAN. Förutom bussar och lastbilar säljs även motorer inom gruppen ”Power Solutions”, med en försäljning av enstaka motorer till ett antal större än antalet Scania-bussar.
Tillverkningen av hytter i Oskarshamn är helt ”robotoriserad” med ca 250 ABB-robotar. Man tillverkar i genomsnitt, mot order, ca 350 hytter per dygn.
Vi fick även en grundlig genomgång av hur en processteknikers resp. process-specialists arbetsdag kan se ut av ingenjörerna Filip och Charlie.
Ytterligare info om Scania Oskarshamn finns på deras hemsida:


Årsmöte
Torsdagen den 6 mars hölls årsmöte på restaurang Kvarnhagskällan.
Årsmötet öppnades av Torbjörn Ericsson.
Till mötesordförande valdes Anders Bengtsson.
Till styrelse valdes:
Ordförande: Anders Haggren.
Styrelsemedlemmar: Eva Arneving, Kaj Ankarloo, Kjell Ekelund och Mikael Petersson.
Styrelsesuppleanter: Torbjörn Ericsson och Håkan Fransson.
Till revisorer valdes:
Tommy Andersson och Roy Olofsson.
Till valnämnd valdes:
Torbjörn Ericsson och Sture Heiman.
Efter årsmötet höll projektledare Magne Holm ett mycket intressant föredrag om Trafikplats Fagrabäck.
Torbjörn Ericsson tackade Magne Holm och överlämnade boken "Ingenjörerna".
Torbjörn Ericsson tackade mötesordförande Anders Bengtsson för ett väl genomfört årsmöte och överlämnade boken "Ingenjörerna".
Årsmötet avslutades med traditionellt "Pytti Panna" samt kaffe med kaka.

Projektledare Magne Holm
Studiebesök på Fogmaker International AB i Växjö
Torsdagen den 27 mars var vi ett 30-tal KLTF-are som gjorde ett studiebesök på Fogmaker International AB i Växjö. Vi togs emot av Axel Carlsson, platschef, som gav oss en grundlig presentation om bolagets unika brandsläckningsteknik och företagets historia.
Det hela startade i småländska Växjö, när ett behov uppstod av ett brandskyddssystem för rallybilar med en riktningsokänslig behållare. Uppfinnaren, Kennerth Samuelsson, registrerade namnet Fogmaker år 1995. Trots detta dröjde det till 2004, när Fogmaker kom in på bussmarknaden, innan verksamheten började växa.
Nu är närmare 400 000 fordon i 70 länder utrustade med Fogmakers system med högtrycksvattendimma.
Man har idag en omsättning på 400 MSEK och ca 100 anställda i Växjö. På 10 år har omsättningen ökat från 100 MSEK till 400 MSEK.
Ett Fogmaker-paket till en buss kostar ca 40000 SEK
I december 2022 blev Fogmaker en del av Dacke Industris företagsgrupp. Dacke Industri är en långsiktig ägare som investerar i innovativa teknikföretag med utvecklingspotential. I gruppen ingår 24 bolag och man har en omsättning på 4500 MSEK och 1600 anställda. Koncernen ägs av Nordstjernan, Axel Ax-son Johnsson, sedan januari 2016. Den 17:e maj firas 30-års jubileum.
Efter rundvandring i verkstaden fick vi se en verklig brandsläckning av en oljebrand i ett inneslutet utrymme, t.ex. ett motorrum i en buss. 1 liter vatten ger ca 1700 l dimma, vilket sprayas i ca 90 s. En brand släcks i princip genom tre metoder: eliminera syret, eliminera bränslet, sänk värmen.
Efter rundvandring, presentationer och kaffe m kanelbulle tackade vår ordförande Anders Haggren med en minnestavla, boken ”Ingenjörerna” och ett års medlemskap i KLTF.

Platschef Axel Carlsson
Föreläsning om PFAS
Fredagen den 11 april var vi ett 30-tal KLTF-are som lyssnade på en mycket intressant föreläsning om PFAS i dagvatten och dricksvatten.
Mötet arrangerades av KLTF på Stadsbiblioteket och var därför även öppen för allmänheten.
Föreläsare var Hannah Johansson, Samverkandoktorand mellan Växjö Kommun och Luleå Tekniska Universitet, Andreas Spångberg, Processingenjör inom dricksvattenkvalitet och Alice Wolmarsson, Utredningsingenjör inom avlopp på Sundet.
PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen. De är syntetiskt framställda och används i ett stort antal produkter som till exempel i brandsläckningsskum och impregneringsmedel. PFAS är vitt spridda i miljön, extremt långlivade och vissa har visats ha negativa effekter på människor och djur.
PFAS förekommer inte naturligt i miljön. Alla PFAS är framställda av människan. Eftersom användningen av PFAS är så omfattande och har varit det under lång tid gör det att utsläppen till miljön blir stora. Utsläpp kan ske under varors och produkters hela livscykel – från produktion, till användning och vidare i avfallsledet. PFAS stabila egenskaper innebär att PFAS kommer att fortsätta att spridas i miljön under lång tid även efter det att produktion och användning av ny PFAS har upphört.
Hannas föreläsning koncentrerades på hennes forskningsområde ”PFAS i dagvatten” och kemin beträffande PFAS. Man skiljer mellan långa och korta PFAS beroende på hur många kolatomer i rad som PFAS-en är uppbyggd av. De hälsofarliga har 8 -12 kolatomer och de mindre hälsofarliga har 4 – 7, men dessa är då i stället svårare att bryta ner. Gränsvärdet för PFAS i dagvatten är 90 ng/l. Hanna har gjort analyser på ett 50-tal olika PFAS-typer och funnit att de långkedjade är mest förekommande, men att de kortkedjade är dominerande.
Andreas berättade om sin forskning om PFAS i dricksvatten. Ett välkänt och besvärande exempel är vattenverket Brantefors i Kallinge. PFAS kunde här härledas till brandskum från Kallinge Flygplats. Verket stängdes 2013 och 17 personer har fått 28 000:- i skadestånd. Fortfarande väntar 250 personer på domstolsutslag. Växjö Kommun har 6 st vattenverk, varav 5 st ligger under gränsvärdet för PFAS-4 och PFAS-21. Kommunen undersöker om aktivt kol-filter är lösningen. Det verkar för närvarande vara en bra metod. Dock, eftersom PFAS är mycket svårt att förinta återstår problemet i en ny form, även kraftig uppvärmning >2000 C kan visa sig otillräckligt.
Ett nytt gränsvärde för dricksvatten kommer att införas 1 januari 2026 och blir då 4 ng/l.
Alice informerade om provtagningarna vilka genomförs på Sundet. Vad gäller de aktuella föroreningarna är vi relativt skonade i Växjö. Man gör ca 4 provtagningar per år och alla ligger under 3 ng/l, detta trots att ingen aktiv rening sker på Sundet.
Den mycket lyckade sammankomsten avslutades med en frågestund med många detaljerade frågor.
Våra tre föreläsare avtackades av vår ordförande Anders Haggren med en minnestavla, varsin bok ”Ingenjörerna” och 1 års fritt medlemskap i KLTF.
